Факултети

Образованието е приоритет на Владата на Република Македонија. Буџетот за овој сектор е зголемен за 67 отсто и за 2014-та изнесува 22,4 милијарди денари. Од 2011 до 2014 година се изградени, доградени и реконструирани 65 училишта, а до почетокот на новата учебна 2014/2015 година планирана е изградба и реконструкција на уште 15 училишта, истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски во отчетот за работата на Владата на РМ предводена од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За подобра Македонија“, за 2011-2014. - Веќе петта година по ред имплементираме концепт на бесплатно образование, односно бесплатни учебници за сите ученици во основното и среднотоо бразование, за што досега се вложени 30 милиони евра. Тој концепт ќе продолжи да се спроведува и понатаму. Обезбедивме и бесплатен превоз за учениците кои посетуваат училишта кои се оддалечени повеќе од 2,5 километри од нивните домови. Значително е зголемен бројот на стипендии кои се доделуваат за студирање на сите три циклуси на високо образование на ...
сите 6 | | | веќе видена