• Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 05:00:00 , 20 Авг, 2017 до 22:00:00 , 20 Авг, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 28 доаѓаат, 155 можеби
 • Настанот е завршен
 • ДПС Трансверзалец на ден 20.08.2017 (Недела) организира искачување на единаесетиот по ред врв во рамки на предизвикот 12 Врвови - врвот Семир Кајас висок 1.877 мнв кој се наоѓа на планината Беласица. Семир Кајас познат уште како Звезден Врв е еден од најимпресивните врвови на Беласица и нуди воодушевувачки поглед на околината. Во негова близина се наоѓа и врвот Тумба кој е тромеѓа меѓу Македонија, Бугарија и Грција. Учесниците ќе уживаат во природните убавини на Беласица со посебен акцент на изобилството капини, малини, дива брусница, боровинки и јагоди кои ги има насекаде долж патеките.До планината Беласица се пристигнува од Струмица до село Смолари (28 км). Планинарската патека започнува од село Смолари во чија близина се наоѓа познатиот „Смоларски водопад“. На почетокот на селото се оди по широк пат, после 15 минути пешачење се напушта широкиот пат, и се влегува во шума се до планинарски дом Шарена Чешма (потребни се 2 - 2.5 часа до Шарена Чешма). Од домот Шарена Чешма до врвот Семир Кајас (1.877 мнв) се пешачи 1.5 - 2 часа. Еднодневна маршрута од с. Смоларе- Смоларски водопад-планинарски дом Шарена Чешма - врв Семир Кајас и назад по истата патека е во должина од 18км со висинска разлика за искачување D+ 1500 метри.Еднодневна акција - ПрограмаНедела 20.08.2017 год.•05ч. Поаѓање од Скопје – Пошта 2 Железничка Станица•8ч. Тргнување од с.Смоларе (360 мнв) кон планинарски дом Ш.Чешма (1.300 мнв)•Посета на Смоларски водопад (600 мнв).•10-11ч. Пристигнување во планинарски дом Ш. Чешма и одмор•12-14ч. Искачување до врвот Семир Кајас 1.877 мнв •15-16ч. Враќање во планинарскиот дом Ш. Чешма и одмор•16ч. Тргнување од планинарскиот дом Ш. Чешма•18ч. Пристигнување во с.Смолари•19ч. Враќање за СкопјеЕдинаесетиот предизвик ќе овозможи да изберете Еднодневна или Дводневна акција со интересна програма на прекрасната Беласица. Во наведениот датум домаќините на планинарскиот дом Шарена Чешма, ПАОК Ентузијаст од Струмица истиот викенд организираат Меѓународна планинарска средба "Балкан без граници" на планината Беласица на кој се искачуваат два врва: врвот Тумба (1.881 мнв) и врвот Семир Кајас (1.877 мнв). ДПС Трансверзалец ќе ви овозможи според вашите желби и можности, двовневна акција за уживање на Беласица со тоа што ќе ja прилагоди програмата според организацијата на ПАОК Ентузијаст од Струмица. Во дводневната акција може да изберете дали ќе искачите еден или два врва. Во рамки на предизвикот “12 Врвови” битно е да го искачите врвот Семир Кајас. Дводневна акција – ПрограмаСабота 19.08.2017 год. •07ч. Поаѓање од Скопје - Пошта 2 Железничка Станица•10ч. Тргнување од с.Смоларе (360мнв) кон планинарски дом Ш.Чешма (1.300 мнв)•Посета на Смоларски водопад (600 мнв).•12-13ч. Пристигнување во планинарски дом Ш. Чешма (1.300 мнв)•14-15ч. Одмор и ручек•16-20ч. Можност за Искачување до врвот Семир Кајас (1.877 мнв) или прошетка во околината на домот•Спиење во сопствени шатори – секој да си обезбеди сопствен шатор Недела 20.08.2017 год.•06ч.Тргнување од планинарски дом Ш. Чешма (1.300 мнв)•09ч. Пристигнување на врвот Тумба (1.881 мнв). На врвот се наоѓа тромеѓата меѓу Македонија, Бугарија и Грција.•09-12ч. Средба на планинари - Балкан без граници организиран од ПАОК Ентузијаст од Струмица•12-14ч. Од врвот Тумба (1.881 мнв) упатување кон врвот Семир Кајас (1.877 мнв)•15-16ч. Враќање кон планинарски дом Ш. Чешма и одмор•16ч. Тргнување од планинарскиот дом Ш. Чешма•18ч. Пристигнување во с. Смолари •19ч. Враќање за СкопјеСекој учесник во акцијата учествува на сопствена одговорност и одговара за сопствената психофизичка спремност. Учесниците во акцијата задолжително треба да обезбедат сопствени шатори, сопствен прибор за јадење. Храната е од ранец. Извори на вода има на почетокот на патеката, пред Смоларски Водопад и во планинарскиот дом Шарена Чешма. Понесете најмалку 1.5л вода. Превозот ќе биде организиран со комбиња и автобуси.Задолжително носење на разгазени планинарски чевли, кабаница, планинарски стапчиња, заштитна капа, заштитен фактор, соодветна облека за топло време но и за променливо врнежливо, челна ламба. Цена на превоз за Еднодневната акција 600 денари (100 денари одат за организацијата на предизвикот). Цена на превоз за Дводневната акција 800 денари (100 денари одат за организацијата на предизвикот). Се молат сите останати учесници и посетители кои ќе одат со сопствен превоз, да уплатат учество во акцијата од 100 денари, кои ќе се искористат за: изработување на значките и обезбедување на наградите за предизвикот „12 Врвови“, организирање голема 2 дневна забава на крајот на предизвикот, печатење маици, бележење и маркирање на планинарските патеки по кои ги искачуваме врвовите.Пријавување и набавка на карти најдоцна до 17.08.2017.Информации за акцијата на тел 070/641 - 998 Зоран Костадинов и во просториите на Планинарско Друштво Трансверзалец секој четврток од 20:00 до 21.30ч.Пријавување и набавка на карти за акцијата: во продавницата пред студенсткиот дом Кузман Јософовски Питу секој ден од 10 до 21ч., на редовен состанок на друштвото секој Четврток од 20 до 21.30ч. и во Книжара на Студентски Збор од 09.00 до 19.00 ч. Контакт телефон 071/591- 260Се замолуваат сите оние пријавени предизвикувачи на кои ова ќе им биде 3 освојување на врв од предизвикот, да се пријават за да добијат маица со логото на предизвикот, која следува како награда за 3 искачени врвови.

  Настани во близина (1км)

  Станете за чист воздух!

  Протестот не е организиран од политичка партија, организиран е од граѓани... организиран е од тебе, од мене, од твоите деца, од вашите родители, од сите нас ...
 • Влада на Република Македонија, Skopje
 • 12:00:00 , 16 Дек, 2017 до 14:00:00 , 16 Дек, 2017
 • Aleksandar Delcevski
 • 3607 доаѓаат, 4636 можеби
 • Протест против труење на кучињата и мачките на Град Скопје

  Настанот е пријавен во полициска станица како протестен марш со траење од 13:00 до 17:00 часот. Збирна/појдовна точка ќе биде Собрание на РМ, а ќе се оди кон ...
 • Assembly of the Republic of Macedonia, Skopje
 • 13:00:00 , 17 Дек, 2017 до 16:00:00 , 17 Дек, 2017
 • Anastasija Tochevska
 • 2529 доаѓаат, 3693 можеби
 • #БојкотирамНастава

  Мерните станици низ Скопје веќе две недели покажуваат оргомна загаденост на воздухот. За важноста на справување со загадувањето, како најголем и најопасен ...
 • Skopje
 • 09:00:00 , 20 Дек, 2017 до 21:00:00 , 20 Дек, 2017
 • Jovana Nanovski
 • 1104 доаѓаат, 2939 можеби
 • „Гответе насмеани“- промоција на првиот готвач на Dave’s Kitchen

  На 15 декември, со почеток во 19 часот во просториите на книжарницата „Literatura.mk“ на улица Македонија, ќе се одржи промоцијата на првиот готвач на Давор ...
 • Literatura.mk, Skopje
 • 19:00:00 , 15 Дек, 2017 до 21:00:00 , 15 Дек, 2017
 • Dave's Kitchen
 • 130 доаѓаат, 627 можеби
 • Јавна трибина-Влијанието на технологиите врз развојот на децата

  Почитувани, Здружението за дислексија “АЈНШТАЈН” ја има честа да ве покани на првата јавна трибина во Република Македонија за штетоното влијание од ...
 • KINO Kultura, Skopje
 • 12:00:00 , 20 Дек, 2017 до 15:00:00 , 20 Дек, 2017
 • Хоп Хоп-Остави телефон и лаптоп
 • 48 доаѓаат, 269 можеби
 • Бесна Кобила (1.923 мнв), Србија

  На 17 Декември 2017 г. ДПС Трансверзалец Скопје организира еднодневна планинарска акција на планината Бесна Кобила со истоимениот врв со надморска височина од ...
 • Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 06:00:00 , 17 Дек, 2017 до 21:00:00 , 17 Дек, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 44 доаѓаат, 247 можеби
 • 7 години Љубов

  Драги љубовџии, љубовџики, комшии, другари, другарки, добри луѓе, мачката рекордер во спиење, кучето со шарени очи, сите вие што сте биле, што сте и што ќе ...
 • Кафе Бар Љубов, Skopje
 • 20:00:00 , 18 Дек, 2017 до 23:59:00 , 18 Дек, 2017
 • Кафе Бар Љубов
 • 73 доаѓаат, 225 можеби
 • Anetha во Епицентар

  Anetha [Blocaus, Anagram, Work Them Records, Paris, FR] https://soundcloud.com/anetha-bloc Local Support: Dijana Di [Code XX] Влез: 300МКД Anetha е млада ...
 • Epicentar, Skopje
 • 23:59:00 , 15 Дек, 2017 до 05:00:00 , 16 Дек, 2017
 • Epicentar
 • 78 доаѓаат, 186 можеби
 • Избор за најдобар менаџер на годината

  Асоцијација на менаџери на Македонија, на ден 21.12.2017 година со почеток во 19:30 часот во х. „Marriott“ организира „Избор за најдобар менаџер на годината“. ...
 • Skopje Marriott Hotel
 • 19:30:00 , 21 Дек, 2017 до 21:00:00 , 21 Дек, 2017
 • Асоцијација на менаџери на Македонија
 • 57 доаѓаат, 195 можеби
 • Посакувај и остварувај - Искуствена работилница

  Сè во овој наш Универзум се движи и се менува. Така и времето, така и ние. Се приближуваме кон крајот на оваа наша 2017, и пополека ни се приближува 2018 ...
 • Психолошко катче, Skopje
 • 10:00:00 , 17 Дек, 2017 до 18:00:00 , 17 Дек, 2017
 • Психолошко катче
 • 27 доаѓаат, 207 можеби
 • Здравството меѓу фискалните притисоци и здравјето на граѓаните

  Тркалезна маса 2: „Здравството меѓу фискалните притисоци за поголеми инвестиции и потребата за подобро здравје на граѓаните”.
 • Skopje Marriott Hotel
 • 11:00:00 , 14 Дек, 2017 до 13:00:00 , 14 Дек, 2017
 • Finance Think
 • 39 доаѓаат, 196 можеби
 • Настанот е завршен