• Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје, Skopje
 • 10:00:00 , 01 Апр, 2017 до 16:30:00 , 01 Апр, 2017
 • Како си ми?
 • 137 доаѓаат, 230 можеби
 • Настанот е завршен
 • Со задоволство ве покануваме на третото издание на студентската конференција „Како си ми?“ што ќе се одржи на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“.На конференцијата излагачи ќе бидат наши колеги, и тоа не само од Филолошкиот, туку и од други факултети, кои ќе ги претставуваат своите теми од повеќе области на филологијата.Идејата е со оваа конференција да го поттикнеме интересот кај студентите за истражувачка работа, јавна презентација и дискусија на темите што нѐ интересираат за време на нашите студии.Сите се добредојдени да присуствуваат на конференцијата, да им дадат поддршка на излагачите и да се вклучат во интересните дискусии.__________________________________Целосната програма заедно со сите апстракти може да ја погледнете тука: http://tinyurl.com/jnvqtuh__________________________________РАСПОРЕД:10:00 - 10:30 - Отворање на конференцијата и промоција на зборникот на трудови од првите две конференции Како си ми? (2015 и 2016)10:30 - 11:45 - Прва сесија излагања1. Исток Улчар - Трите македонски препева на Гинзберговиот „Виј“2. Мартина Јанеска - „Хаклбери Фин“ - расистичка или не?3. Александра Лазороска и Ајнур Касо - Пророчките способности на детските ликови во „Девет приказни“ на Џ. Д. Селинџер 4. Фросина Крушкаровска - Женското тело во „Приказната на робинката“ од Маргарет Атвуд 5. Моника Стојановска - Одново раѓање преку пишувањето: Женското писмо во романот „Жена“ од Сибила Алерамо11:45 - 12:00 - Пауза12:00 - 13:00 - Втора сесија излагања1. Христина Видевска и Елена Стојковска - Јазичното влијание од српскиот јазик во лексиката и синтаксата на македонскиот јазик2. Мимоза Целевска - Перцепцијата и трансфонемизацијата на англискиот вокал /ə/ од страна на македонските изучувачи на англискиот јазик3. Александра Стеваноска - Дали модерната технологија може да го замени живиот преведувач?4. Лилјана Белакапоска – Очекувани проблеми со планирањето на наставата при првото вработување на студентите по англиски јазик13:00 - 14:00 - Пауза за ручек14:00 - 14:45 - Трета сесија излагања1. Методи Ефремов - Употребата на „извини“- теоретски и практични употреби во секојдневната јазична комуникација2. Ангел Димитриевски - Употреба на креативни зборовни конструкции во медиумите како чекор кон инклузија на лицата со попреченост3. Дејан Пејовски - Неколку збора за електротехниката во разговорниот јазик14:45 - 15:00 - Пауза15:00 - 16:00 - Четврта сесија излагања1. Викторија Блажеска - Erlkönig: царот на вилите од Гете до Рамштајн2. Марија Воданова и Марија Ангеловска - Метаморфозата на Шекспир во музика и филм3. Мања Величковска - Уметничките постапки и очудената семантика на домот во поезијата на Методиј Златанов („Tenebrae“, 2016) и Лидија Димковска („Црно на бело“, 2016)4. Ведран Диздаревиќ - Теоријата на романот во есеистиката на Милан Кундера16:00 - 16:15 - Затворање на конференцијата

  Настани во близина (1км)

  Супер Скопје 25 Август плоштад Скендербег, 26 Август Св. Спас

  Супер Скопје 26 Август Плоштад Свети Спас Кале - Офкестра, Фанки Гуру, Енерџи бенд и Фиц - Студени нозе Супер Скопје, супер четири викенди во Скопје, втор ...
 • Skopje
 • 21:00:00 , 25 Авг, 2017 до 23:00:00 , 27 Авг, 2017
 • Gorilla Produkcija
 • 42 доаѓаат, 108 можеби
 • Galoski at TBA

  Follow me on https://www.instagram.com/aleksandargaloski/
 • Skopje
 • 22:00:00 , 26 Авг, 2017 до 01:00:00 , 27 Авг, 2017
 • Galoski
 • 1 доаѓаат, 4 можеби
 • ОБУКА за стекнување „Лиценца за физичко обезбедување“

  ✔️ Комората на Република Македонија за приватно обезбедување, организира ОСПОСОБУВАЊЕ за ФИЗИЧКО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ за стекнување со ЛИЦЕНЦА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ во ...
 • Skopje
 • 11:00:00 , 29 Авг, 2017 до 22:00:00 , 02 Сеп, 2017
 • Комора на Република Македонија за приватно обезбедување
 • 24 доаѓаат, 56 можеби