• Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 06:00:00 , 19 Авг, 2017 до 21:00:00 , 19 Авг, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 6 доаѓаат, 98 можеби
 • Настанот е завршен
 • На 19.08.2017 (сабота) во рамки на Планинарски предизвик „12 Врвови“, Планинарско Друштво Трансверзалец организира повторно искачување на врвот Мовнатец на планината Даутица. Акцијата е дел од проектот Планинарски предизвик "12 Врвови" кој беше шести врв за искачување во рамки на проектот. Врвот Врвот Мовнатец висок 1.571 мнв, се наоѓа над сeлото Маргари, во неговата околија е познатиот манастир „Свето Преображение“ над селото Зрзе како и Пештерата Змејовица. Наведените специфики во околијата на врвот Мовнатец ќе биде трасирани во акцијата.Пештерата Змејовица се наоѓа високо на билото на западната падина на планината Даутица, веднаш над селото Крапа во областа Порече. Поточно, таа е сместена на највисокиот дел на западната падина на надморска височина од 1.410 метри, веднаш под самиот срт на планината Даутица помеѓу селото Крапа на запад, манастирот „Св. Преображение“ - Зрзе на југ и врвот Мовнатец над селото Маргари на исток.Интересен и несекојдневен предел, не доволно истражен, вистински предизвик за сите планинари. Легендата за пределот на Мовнатец и Кротеница вели дека Крале Марко тука минувал со коњот. Кога ќе поминел на Мовнатец, коњот му се намовнатувал (се наежувал), а на Кротеница, пак, се скротувал...Детали за Акцијата:Почетна точка: с.Крапа - 1.000мнвЗавршна точка: манастир „Св. Преображение“-ЗрзеДолжина: 11 километриИскачување: 573 метри до врвот Мовнатец Времетраење: 5 (5,30) часаТежина на турата: среднаНапомена: спуштањето кон Зрзе е по тесна патека на многу стрмен и каменест терен потребно е внимателно движење во колона. Понесете челни ламби и батерии со посилен сноп светло, за оние кои сакаат да ја разгледаат пештерата Змејовица.Исхраната е од ранец, вода најмалку 1,5л, облека и планинарска опрема според најавената временска прогноза, задолжително да се носат разгазени планинарски чевли, кабаница за дожд, по можност планинарски стапчиња.Организираниот превоз од Скопје ќе чини 600 денари (100 денари за предизвикот) и тргнува од паркингот пред Пошта 2 (железничка) во 06:00 часот. Групата тргнува од село Крапа во Порече (опш. Македонски Брод) ги посетува врвот Мовнатец и пештерата Змејовица и завршува во Зрзе.Турата е трансферзална со различен почеток и крај, патеката е обележеана (маркирана).Информации: Зоран Костадинов - 070 641 998Напомена: Организаторот го задржува правото да го промени планот, да ја одложи или откаже акцијата во случај на лоши временски услови и непредвидени околности. Сите учесници треба да се со во добра здравствена состојба, да имаат добра психофизичка. Сите планинари на оваа акција поаѓаат доброволно и на сопствена одговорност. Пријавување и набавка на карти за превоз : најкасно 17.08.2017 во продавницата пред студенсткиот дом Кузман Јософовски Питу секој ден од 10 до 21ч., на редовен состанок на друштвото секој Четврток од 20 до 21.30ч. и во Книжара на Студентски Збор од 09.00 до 19.00 ч. Контакт телефон 071/591- 260

  Настани во близина (1км)

  Концерт! Fierce!

  Заедно со Fierce ѕирнуваме во фестивалските денови кои следат! На 23-ти те покануваме на отворање на поштенско сандаче кое ќе ги чека твоите идеи и предлози ...
 • Public Room, Skopje
 • 21:00:00 , 23 Авг, 2017 до 01:00:00 , 24 Авг, 2017
 • Дотерај го Скопје
 • 70 доаѓаат, 207 можеби
 • Стрижек, Јабланица

  На 27.08.2017 (недела) во рамки на Планинарски предизвик „12 Врвови“, Планинарско Друштво Трансверзалец организира повторно искачување на врвот Стрижак на ...
 • Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 05:00:00 , 27 Авг, 2017 до 21:00:00 , 27 Авг, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 18 доаѓаат, 143 можеби
 • Супер Скопје 25 Август плоштад Скендербег, 26 Август Св. Спас

  Супер Скопје 26 Август Плоштад Свети Спас Кале - Офкестра, Фанки Гуру, Енерџи бенд и Фиц - Студени нозе Супер Скопје, супер четири викенди во Скопје, втор ...
 • Skopje
 • 21:00:00 , 25 Авг, 2017 до 23:00:00 , 27 Авг, 2017
 • Gorilla Produkcija
 • 50 доаѓаат, 127 можеби
 • Звуците на Чаршијата/Tingujt e Carshise 2017

  Фестивалот е дестинација на квалитетна забава и ги почитува обичаите и духот на старата Скопска Чаршија. Festivali është destinacion i argëtimit cilësor dhe ...
 • Kic Qik, Skopje
 • 09:00:00 , 30 Авг, 2017 до 00:00:00 , 31 Авг, 2017
 • Kic Qik
 • 61 доаѓаат, 86 можеби
 • Орле, Вишешница

  На 26.08.2017 (сабота) во рамки на Планинарски предизвик „12 Врвови“, Планинарско Друштво Трансверзалец организира повторно искачување на врвот Орле. ...
 • Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 05:00:00 , 26 Авг, 2017 до 20:00:00 , 26 Авг, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 6 доаѓаат, 100 можеби
 • ОБУКА за стекнување „Лиценца за физичко обезбедување“

  ✔️ Комората на Република Македонија за приватно обезбедување, организира ОСПОСОБУВАЊЕ за ФИЗИЧКО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ за стекнување со ЛИЦЕНЦА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ во ...
 • Skopje
 • 11:00:00 , 29 Авг, 2017 до 22:00:00 , 02 Сеп, 2017
 • Комора на Република Македонија за приватно обезбедување
 • 6 доаѓаат, 25 можеби
 • Saturday in Public Room

  Некогашната музика на стандардниот џез репертоар како подлога за звуците на сегашноста ~ Саботно дружење со Зоран Павловски - контрабас, Бојан Жунгулов- ...
 • Public Room, Skopje
 • 22:00:00 , 26 Авг, 2017 до 01:00:00 , 27 Авг, 2017
 • Public Room
 • 12 доаѓаат, 21 можеби