• Младински Културен Центар, Skopje
 • 20:00:00 , 20 Мај, 2017 до 21:30:00 , 20 Мај, 2017
 • MOT theatre festival
 • 73 доаѓаат, 181 можеби
 • Настанот е завршен
 • Прво па женско #5 & МОТ+ЦРВЕНА ЉУБОВ БИТЕФ (Белград, Србија)Режија и драматизација: Олга ДимитријевиќИзведувачи: Владимир Алексиќ, Јелена Илиќ, Милица Стефановиќ и Ана ЌурчинМузика: Ана Ќурчинвлез: 250 ден. Билети на билетарницата во МКЦ---Претставата „Црвена љубов“ е создадена по мотивите од романот „Слободна љубов“, на руската писателка и револуционерка, Александра Колонтај. Се занимава со револуционерната идеја за љубовта, со други зборови, ги доведува во прашање патријархалните и капиталистичките општествени механизми што ги обликувале денешните љубовни односи и ги произвеле нивните, сѐ уште актуелни, општествени форми.Приказната го следи љубовниот, политичкиот и општествениот живот на Василиса и Владимир, кои се запознале за време на револуцијата, како убедени идеалисти. Пет години подоцна, Василиса и натаму останува верна на своите идеали, додека Владимир, доаѓајќи до позицијата директор и присвојувајќи ги сите привилегии што таа ги носи со себе, ги изневерува, колку нивната заедничка политика, толку и љубовната врска.Денес, додека зборуваме за алтернативите на капитализмот, и за тоа како да мислиме за нив и како да ги реализираме, делото на Александра Колонтај станува повторно актуелно по прашање на политиката на секојдневниот живот на сите нивоа, од економски до емотивен. Ако револуцијата подразбира радикални промени на постоечките општествени односи на моќта и капиталот во име на еднаквоста, општествените добра и заедништво, тогаш таа мора да се случи и внатре во основната единица на капиталистичкото општество, во приватната сфера, чие јадро е патријархалното семејство. Накратко, патријархат, буржоаски брак и хетеронормативно семејство не се компатибилни со поправеден свет. Затоа е неопходно да се инсистира на надминување на репродукцијата на родовите и сексуалните стереотипи, да се смисли револуција што ќе ги побие сите тие утврдени ограничувања на слободата и на љубовта. Според Александра Колонтај, љубовта во основа е општествена емоција, а не приватна работа. Љубовта поседува обединувачки елемент, кој има вредност и значење за целокупното револуционерно општество.Во својот политички труд Алекандра Колонтај се залагала за социјална и економска еманципација на жената. Придонела за развој на социјалната заштита на децата и моделот за колективна грижа за деца, реформи во бракот и законот за сопственост, за ослободување на жената од изолацијата во домаќинството за да учествуваат во колективизација на работата во домаќинствата и артикулација на теоријата на сексуалноста за ново општество. Верувала во еманципаторскиот потенцијал на некомерцијалните и непосесивните односи меѓу слободните индивидуи непотиснати од економската зависност. Верувала во силата на љубовната солидарност заснована на другарство и еднаквост. Поставувајќи го нејзиниот роман на сцена, авторскиот тим што стои зад претставата ја следи црвената нишка на љубовта, која нѐ води во општествена имагинација на (не)возможниот секојдневен и слободен општествен живот.---Извршна продукција: Драгана Јововиќ и Јована ЈањиќВидео: Деана ПетровиќГрафички дизајн: Катарина ПоповиќФотографија: Марија РадосављевиќПродукција: uz)bu))na))) и Битеф театар---* Фестивалот за феминистичка култура и акција „Прво па женско“ е поддржан од Европската Унија и од FRIDA Young Feminist Fund. Содржината на фестивалот е одговорност единствено на “Тиииит! Инк. - Скопје” и на ниеден начин не може да се смета дека ги одразува ставовите на Европската Унија

  Настани во близина (1км)

  Клеопатра - Балетски Спектакл / Cleopatra Ballet

  КЛЕОПАТРА - Балетски спектакл 27.09.20017 во 20.00 часот во МОБ Билетите се пуштени во продажба на билетарница на МОБ 02/3118451, ЈУГОТОН ГТЦ 1-кат, и онлајн ...

  Business Run 2017

  BUSINESS RUN 2017 Team Building Relay 4 x 2KM | Тим-билдинг штафета 4 х 2КМ :: Инфо за трката Опис: Штафетна трка во трчање 4 х 2000 метри за компаниски ...
 • Skopje
 • 10:00:00 , 01 Окт, 2017 до 12:00:00 , 01 Окт, 2017
 • купете билети овде
 • Прв до врв
 • 127 доаѓаат, 387 можеби
 • DGR 2017 - Skopje, Macedonia

  Skopje is officially taking part in the world's largest charitable motorcycle event for owners of classic and vintage styled bikes on Sunday September 24th. ...
 • Skopje
 • 09:00:00 , 24 Сеп, 2017 до 12:00:00 , 24 Сеп, 2017
 • The Distinguished Gentleman's Ride
 • 121 доаѓаат, 103 можеби
 • Настанот е завршен
 • EuroPS Roadshow in Macedonia

  Почитувани, Институтот за социолошки и политичко правни истражувања при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, со задоволство Ве кани на промоција на ...

  Конкурс „Промоција на различности“

  Почитувани, Црвен крст на РМ-Општинска организација Центар од 21 до 27 септември ја одбележува Неделата на „Промоција на хумани вредности“, во склоп на која ...

  ТОСКА / TOSCA - Giacomo Puccini

  Џакомо Пучини ТОСКА 06.10.2017 / 20.00 Диригент: Бисера Чадловска Асс. диригент: Катерина Стојковска Режисер: Огњан Драганов (Бугарија) Асс. режисер: Трајко ...