• Македонски Народен Театар, Skopje
 • 20:00:00 , 25 Мај, 2017 до 23:59:00 , 25 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • OFFest
 • 79 доаѓаат, 256 можеби
 • Настанот е завршен
 • DAMIR IMAMOVIĆDAMIR IMAMOVIĆ vocal, guitar Севдахот е босански мелос, музика богата со песни исполнети со меланхолија, копнеж и мечтаење, што од своја страна го прави близок со блузот, тангото, португалското фадо и елегичната морна од Капе Верде. Дамир Имамовиќ, родум од Сараево, потекнува од семејство на традиционални пејачи на севдалинки. Како посветен истражувач на севдахот, едукатор и продуцент, преку истражување на перцепциите на оваа етаблирана стара култура тој создава нова култура, базирана на традициите. Неговата скорешна соработка со продуцентот Крис Екман, американски гитарист познат по ангажманот во групата Walkabouts и со-основач на издавачката куќа Glitterbeat Records, резултира со приемчива музика која го претставува севдахот пред поширока публика. Заедно со својата специјално изработена тамбура, Дамир создава специфичен спој од музика и стихови кои се поврзани со идејата за севдах (севдах на турски означува љубов со сите нејзини експресии, а на арапски тоа е збор за меланхолија). Поради тоа, севдахот е средба помеѓу светови. Во него има одеци на епски, романтични песни и балади за забранета или невозвратена љубов. Sevdah is one of the great musical styles of the Balkans, with its songs of melancholia, a sister music to blues, tango, fado or the sad-edged morna of Cape Verde, and any other genre of music that was formed out of meetings of different worlds in music, languages, mindsets. Damir Imamović, born in Sarajevo, comes from a family of traditional sevdah singers, but has managed to modernize the style. He is also a dedicated sevdah researcher, educator and a producer. Questioning the perception of the established old culture, he creates a new culture based on the rich and very old traditions. His recent work with producer Chris Eckman, an American guitarist best known for his work with Walkabouts and co-founder of Glitterbeat Records, resulted in a classy, accessible set that could bring sevdah to a wider audience. Backed by his own custom-made tambur, Damir creates a specific blend of music and lyrics connected to the notion of sevdah (the Turkish word for love and its expressions and an Arabic word for the Greek melancholy). Therefore, sevdah is a meeting of the worlds. It contains echoes of epic singing, romantic songs and ballads about forbidden love. For people raised with it, it has endless shades of sadness. www.damirimamovic.comLJUBOJNA VERA MILOSHEVSKA vocalOLIVER JOSIFOVSKI bass NAJDO SHAKIROV drumsGORAN DIMITROVSKI guitar IGOR MILEVSKI violinVLADIMIR KRSTEV violinDEMIR KANTUROVSKI trumpetIBRAHIM RASHIDOV tenor hornTASHMIR RASHIDOV tenor hornVILHEN MEMEDOV tubaJASHKO RASHID tapanVASIL HADZIMANOV keyboards Два збора и' вдахнаа живот на групата Љубојна, „љубов“ и „бој“. Нивната музика е поврзана со македонското секојдневие и се базира на македонската традиционална музика. За Љубојна, создавањето музика која ги поместува границите е начин на живот. Групата е една од најрепрезентативните и најистакнатите на Балканот, која на автентичен начин го пренесува пулсот на македонското музичко битие во отворен звук за светот. Нивните музички ерупции најчесто се опишуваат како постојано менлив спој од жестока енергија, моќниот звук на брас- секцијата и традиционалните македонски теми. Љубојна е предводена од две креативни индивидуи, пејачката Вера Милошевска и басистот и композитор Оливер Јосифовски. Во изминатите 15 години, Љубојна има создавано музика за најразлични проекти – за театарски претстави, филмови, и има снимено девет албуми. Бендот, во чија музика се среќаваат Истокот и Западот, пее за минатото и сегашноста, за неповторливото, и за вистинските емоции. Two words brought Ljubojna to life, “ljubov” (love) and “boj” (battle). Its music is tied to the Macedonian life and founded on the Macedonian traditional music. For Ljubojna, creating boundary-breaking music is a way of life. Ljubojna is one of the most distinguished and most representative bands on Balkans that has, in an authentic way, transmitted the pulse of the Macedonian musical beats into a worldly open sounds. Their musical outburst has been described as an ever changing blend of fierce energy, brass sounds and traditional Macedonian themes. Ljubojna is led by two creative individuals, vocalist Vera Milosevska and Oliver Josifovski, handling bass and composing duties. Over the last 15 years Ljubojna has created music for various projects, theatre plays, films, dance performances and has recorded and impressive musical legacy consisting of nine albums. Enlivened and shared between both sides of Via Egnatia, the East and the West, Ljubojna sings of the past and the present, of the unrepeatable, the genuine and the forever modern beat.https://www.last.fm/music/Ljubojna/+wiki//Билети во продажба во Југотон Рекордс, МНТ, МКЦ и онлајн на www.mktickets.mk и www.karti.com.mk. Tickets on sale in Jugoton Rekords, MNT, MKC and online on www.mktickets.mk and www.karti.com.mk.

  Настани во близина (1км)

  Клеопатра - Балетски Спектакл / Cleopatra Ballet

  КЛЕОПАТРА - Балетски спектакл 27.09.20017 во 20.00 часот во МОБ Билетите се пуштени во продажба на билетарница на МОБ 02/3118451, ЈУГОТОН ГТЦ 1-кат, и онлајн ...

  Old School Trance VINYL+Live Party Psoma & Mirko Popov

  Само овој ПЕТОК Мирко Попов ги вади СТАРИТЕ ТРАНС ПЛОЧИ СПЕЦИЈАЛНО ЗА ВАС!!!!!!!!! ++++ Psoma (Stereohemia) LIVE+Dj Set МНОГУ УБАВО!!! во дворот на Капан Ан
 • Kapan Han, Skopje
 • 23:55:00 , 22 Сеп, 2017 до 23:59:59 , 22 Сеп, 2017
 • Mirko Popov
 • 35 доаѓаат, 148 можеби
 • Speakeasy Opening- Season 5

  Друштво се враќаме! Влегуваме во јубилејната 5та сезона одморени, со нови идеи и најважното нови коктели. Летото го искористивме максимално продуктивно во ...
 • Speakeasy, Skopje
 • 20:00:00 , 21 Сеп, 2017 до 23:59:00 , 21 Сеп, 2017
 • Speakeasy
 • 29 доаѓаат, 98 можеби
 • Ден без автомобили

  ДЕН БЕЗ АВТОМОБИЛИ, ДЕН БЕЗ ГУЖВА, ДЕН БЕЗ СООБРАЌАЈ. Ако 364 дена патувате со автомобил во петок на 22-ри септември е денот кога треба да почнете да ги ...
 • Skopje
 • 07:00:00 , 22 Сеп, 2017 до 19:00:00 , 22 Сеп, 2017
 • Прв до врв
 • 41 доаѓаат, 84 можеби
 • Програма на среќата во Скопје - Happiness Program

  Драги пријатели, Летото е најрелаксираниот и најзабавниот период од годината и неговото завршување често предизвикува лошо расположение Дојдете на нашата - ...
 • Charme, Skopje
 • 18:00:00 , 22 Сеп, 2017 до 14:00:00 , 24 Сеп, 2017
 • купете билети овде
 • The Art of Living
 • 33 доаѓаат, 79 можеби
 • Младинска мобилна конференција „Bike & Learn"

  Почитувани, Еколошката младинска организација „Гоу грин“и Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“ имаат чест да Ве поканат на ...
 • Go Green - Биди Зелен, Skopje
 • 10:00:00 , 21 Сеп, 2017 до 14:45:00 , 21 Сеп, 2017
 • Go Green - Биди Зелен
 • 25 доаѓаат, 63 можеби
 • Настанот е завршен
 • B-DAY 2 Special - AfterParty

  Нашата AfterWork родендеска едиција не завршува тука. Во 22:00 продолжуваме со истото темпо со ритамот на ДиЏеј Filip Filipovski-Fici и неговите внимателно ...
 • Gnezdo Kitchen Bar, Skopje
 • 22:00:00 , 22 Сеп, 2017 до 01:00:00 , 23 Сеп, 2017
 • Gnezdo Kitchen Bar
 • 19 доаѓаат, 45 можеби