• Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 20:00:00 , 26 Мај, 2017 до 23:00:00 , 26 Мај, 2017
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet
 • 45 доаѓаат, 191 можеби
 • Настанот е завршен
 • \\\ English bellow \\\КЛЕОПАТРАБалетСолисти, балетски ансамбл, оркестар и хор на Македонска опера и балетБисера Чадловска - диригент, Василиј Медведев (Русија) - кореограф, Нерија Голдберг (Литванија) - музика, Павол Јураш (Словачка) - сценографија/костимографија, Јана Темиз – либрето, Милчо Александров - светло дизајнГлавни улоги: Александра Мијалкова, Васил Чичијашвили (Грузија), Бобан Ковачевски, Марија Кичевска-Шокаровска, Мими Поп Алексова Атанасовска, Дојчин Дочев (Бугарија)Светската балетска уметност познава бројни примери на дела инспирирани од креациите на славни танчери. „Клеопатра“ на реномираниот кореограф Василиј Медведев е грандиозна постановка, разнобојно дело што во многу аспекти ги надминува рамките на класичниот балет. Инспирирано од примадоната на балетската сцена Александра Мијалкова, „Клеопатра“ е дело за последната царица на Египет, наследничката на Александар Македонски, легендарната таинствена освојувачка на срцата што од дамнина ги воодушевува поетите, композиторите, уметниците и режисерите. „Клеопатра“ е силен одраз на индивидуалниот танцов набој на Мијалкова, улога со која нашата примабалерина испишува уште една страница во историјата на балетската уметност, историја што говори за многубројни нејзини успеси, за колоритни и впечатливи изведби, за емоционална и духовна посветеност на публиката. Македонската публика има уникатна можност да го погледне балетот кој сѐ уште не е поставен во ниеден друг театар во светот, да се насладува на мајсторството и талентот на Александра Мијалкова и да помине незаборавна вечер во магичниот свет на Римската Империја и танцовите чудеса на антички Египет. \\\CLEOPATRABalletSoloists, Ballet ensemble, Orchestra and Choir of Macedonian Opera and BalletBisera Chadlovska - conductor, Vasily Medvedev (Russia) - choreographer, Neria Goldberg (Lithuania) - music, Pavol Juras (Slovakia) - Set designer / Costume designer, Yana Temiz (Turkey) - libretto, Milcho Aleksandrov - light designerCast: Aleksandra Mijalkova, Vasil Chichiashvili (Georgia), Boban Kovachevski, Marija Kichevska-Shokarovska, Mimi Pop Aleksova Atanasovska, Doychin Dochev (Bulgaria)There have been numerous examples in history where ballets were inspired and created for prominent dancers. “Cleopatra” by world renowned choreographer Vasily Medvedev is a spectacular work which in many aspects goes beyond the frames of classical ballet. Inspired by the Macedonian primadona Aleksandra Mijalkova, “Cleopatra” is a work about the last queen of Egypt, the successor of Alexandar the Great, the legendary conqueror of hearts, who has for centuries inspired poets, composers, artists and directors. “Cleopatra” represents a reflection of Mijalkova’s individual artistic “charge”, a role that marks a new page in the history of Macedonian ballet art, a history that speaks of her numerous successes, colorful and impressive performances and emotional and spiritual commitment to the audience. The Macedonian audience has an unique opportunity to see a ballet which has not yet been staged in any theatre of the world, be delighted by the artistry and talent of Aleksandra Mijalkova and spend a memorable evening in the magic world of the Roman Empire and the dance wonders of Ancient Egypt.

  Настани во близина (1км)

  Клеопатра - Балетски Спектакл / Cleopatra Ballet

  КЛЕОПАТРА - Балетски спектакл 27.09.20017 во 20.00 часот во МОБ Билетите се пуштени во продажба на билетарница на МОБ 02/3118451, ЈУГОТОН ГТЦ 1-кат, и онлајн ...

  Business Run 2017

  BUSINESS RUN 2017 Team Building Relay 4 x 2KM | Тим-билдинг штафета 4 х 2КМ :: Инфо за трката Опис: Штафетна трка во трчање 4 х 2000 метри за компаниски ...
 • Skopje
 • 10:00:00 , 01 Окт, 2017 до 12:00:00 , 01 Окт, 2017
 • купете билети овде
 • Прв до врв
 • 127 доаѓаат, 387 можеби
 • DGR 2017 - Skopje, Macedonia

  Skopje is officially taking part in the world's largest charitable motorcycle event for owners of classic and vintage styled bikes on Sunday September 24th. ...
 • Skopje
 • 09:00:00 , 24 Сеп, 2017 до 12:00:00 , 24 Сеп, 2017
 • The Distinguished Gentleman's Ride
 • 121 доаѓаат, 103 можеби
 • Настанот е завршен
 • Конкурс „Промоција на различности“

  Почитувани, Црвен крст на РМ-Општинска организација Центар од 21 до 27 септември ја одбележува Неделата на „Промоција на хумани вредности“, во склоп на која ...

  ТОСКА / TOSCA - Giacomo Puccini

  Џакомо Пучини ТОСКА 06.10.2017 / 20.00 Диригент: Бисера Чадловска Асс. диригент: Катерина Стојковска Режисер: Огњан Драганов (Бугарија) Асс. режисер: Трајко ...

  Прво големо предавање за личен развој

  ПРВО ГОЛЕМО отворено предавање за ЛИЧЕН РАЗВОЈ на проф. д-р Лазар Ѓуров Те предизвикуваме БАШ ТЕБЕ! Сакаш да си подобар? Поуспешен? Среќен? Те покануваме ...