НБМ ја намали основната камата втор пат за еден месец

Народната банка ја намали основната камата дополнителни 0,25 проценти, од 3,75 на 3,5 проценти. Таа е каматата по која банките купуваат записи кај НБМ и од која во голема мера зависи политиката по која банките ги креираат каматите за кредитите и за штедните влогови. Оваа надолна корекција е втора за краток период откако централната банка на средината на декември ја намали основната камата од 4 на ...

⇐ DailyДневник ⇒