МиГусто

Уште едне феноменален рецепт од нашиот верен шефн Валентина. Овој ликер можете да го пакувате во мали симпатични шишенца со необични форми и да го подарите на ...
сите 2 | | | веќе видена

Сите во нашата фамилија обожаваат чизкејк. Во стариот домашен кувар имаме неколку одлични рецепти за сладок чизкејк кои често ги правиме. Но, неодамна на наше големо задоволство најдовме еден супер рецепт за чизкејк направен во солена варијанта кој навистина не инспирираше. А, кога се има инспирација се е полесно нели.Си рековме ајде да се фатиме за работа да го направиме и да го споделиме со вас. Оригиналниот рецепт кој го видовме кај една наша пријателка блогерка- Zorica Lakonic од блогот My pans and pots решивме малку да го измениме и да го направиме по наш вкус, кој знаеме дека и вас ќе ве бендиса.Особено затоа што е направен од комбинација на неколку состојки кои одлично одат заедно. Спојот на рикота и крем сирење е навистина феноменален. За дополнителен вкус ние ставивме и неколку парчиња сланина и декориравме со шери домати и како што можете да видете од фотографиите резултатот е одличен.Неодоливо вкусен чизкејк за чија подготовка и нема да ви треба повеќе од 40 минути. Откако ќе го вкусите првото ...
сите 49 | | | веќе видена

Иако во нашиот домашен кувар имаме повеќе рецепти за чоколадни торти, дефинитивно ова е нашата омилена која и најчесто ја правиме. Приказната како се најде во нашиот нотес е многу интересна. Ана, за прв пат ја пробала оваа торта на нејзина 8 годишна возраст на роденден кај една од нејзините најдобри другарки од детство Милка со која заедно учеле во основно училиште.Многу брзо потоа мама Лиле, го побарала рецептот од мајка и на Милка и од тогаш е запишан во специјална графа подвлечен со дебели букви. Како што кажува Ана, со години наназад оваа торта задолжително се правела за секој нејзин роденден.Од тогаш рецептот воопшто не е менуван бидејќи некои работи кога се едноставно совршени не треба да се модификуваат. Богата на вкус, исклучително кремаста, сочна и многу чоколадна оваа торта нуди неповторливо задоволство со секое залаче кое ќе го вкусите.Ја препорачуваме на сите прави чоко зависници, кои не бројат калории, затоа што останатите верувајте ќе имаат грижа на совест. Во неа има 8 јајца и 300 грама ...
сите 58 | | | веќе видена

Кога денес би се направила анкета низ балканските земји како што се Македонија, Грција, Бугарија, Турска, Босна или Србија со едно единствено прашање – кој е вашиот омилен десерт, со сигурност тврдам дека еден од најчестите одговори ќе биде дека тоа е баклава. И тоа верувајте не е случајно.Овој десерт има посебен статус кога станува збор за балканската кујна и вкусот на баклавата на овие простори има посебен шмек и тоа независно дали е направена дома или е купена од локалната слаткара. На овој регион најголемите верски празници христијански и муслимански се празнуваат и слават со добро парче баклава.Тоа кажува се за статусот кој го ужива овој десерт. Што се однесува до потеклото на баклавата, постојат повеќе толкувања но најверодостојна е приказната која вели дека отоманските Турци за време на големата Империја го популаризирале овој рецепт најпрво насекаде низ Балканот, а подоцна низ Европа за конечно преку големиот број иселеници и насекаде низ светот.Иако постојат повеќе верзии на оригиналниот рецепт ...
сите 50 | | | веќе видена

На самиот почеток мора да бидеме искрени и да ви признаеме нешто. Овој рецепт е дело на баба Лиле, која уште еднаш ни докажа кој е вистинскиот мајстор во кујна. Жена која постојано е расположена за готвење, за експериментирање со нови вкусови и која има еден милион идеи во глава.Независно дали е збор за главно јадење, рецепти со тесто или пак десерти секогаш се што ќе направи е полн погодок. Таков е случајот со овие колачиња наполнети со урда , со кои не изненади пред некој ден. Беа штотуку извадени од рерна и откако ги видовме и помирисавме моравме да ги фотографираме, да и го побараме рецептот и да го споделиме со вас.Веднаш штом го вкусивме првото колаче се уверивме дека не сме погрешиле. Вакво нешто вкусно одамна не сме пробале и затоа со задоволство ви ги препорачуваме и вие да ги направите и да се насладувате во нив.За разлика од многуте рецепти за колачиња, кои понекогаш можат да бидат помалку досадни и еднолични, овој е нешто сосема поинакво. Рикотата е магичната состојка која има дава посебен шмек и ...
сите 47 | | | веќе видена

Кога станува збор за избор на омилена национална кујна, нашиот одговор е многу едноставен. Италијанската секогаш ќе биде на наше прво место. Верувам дека ќе се сложите со нас, дека Италијанците по многу нешта го држат пиедесталот, особено поради огромниот избор на феноменални рецепти со тестенини.Иако изворно тестенините потекнуваат до Кина, благодарение на Марко Поло кој ги донел во Европа, тие стануваат синоним за италијанската кујна. Има еден мал милион рецепти за подготвување на најразлични типови на тестенини, но сите тие имаат едно нешто заеднички.За сосема кратко време со малку инвентивност секогаш можете да направите нешто ново и опасно вкусно. Ние денес направивме еден наш омилен, проверен рецепт за лазања кој е одобрен од нашето пошироко опкружување, односно од сите тие кои до сега ја пробале и ја пофалиле.Убавото е што можете да експериментирате, но ние сепак се држевме до оној класичен рецепт со мелено месо и бешамел сос. Од фотографиите можете да видите како ни испадна, а за вкусот, е за тоа ќе ...
сите 50 | | | веќе видена

Секогаш е згодно дома да се има по некоја тегла домашен органски мед кој освен што е изворедeн по многу нешта, нуди многу можности и инспирира да се искористи и со него да се направи некој посебен десерт. Оваа медова торта е токму таков рецепт.Многу сме среќни што медовникот испадна она како што го замислувавме. Бидејќи самата постапка е малку компликувана пред се заради подготовката и печењето на корите, се плашевме да не го добиеме посакуваниот резултат.За наша среќа како што можете да видите и на фотографиите добивме совршени слоеви на кои можат да ни позавидат и познатите пекари и слаткари. Што се однесува до самиот вкус на тортата, тешко можат да се најдат зборови да се опише колку е добра.За да се доживее тоа чувство ќе мора самите да ја направите. Најблиските наши го имаа тоа задоволство. Најчестиот коментар беше дека ова е една од најдобрите торти кои имале можност да ја пробаат во последно време. А, зарем има подобар комплимент од најблиските кои секогаш се најдобрите критичари и секако поддржувачи ...
сите 57 | | | веќе видена

Лилјана е веќе препознатлива по испревртените рецепти чиј конечен резултат е секогаш успешен. Таа за прв пат пошира јајца на ваков начин и вели дека е ова повеќе идеја-рецепт отколку рецепт. На сличен начин советува дека може да се направи и кајгана со сирење… Зошто да не испробате и нешто вакво кое сигурно ќе им се допадне на дечињата.
сите 8 | | | веќе видена

Одлична предлог на нашата верна пријателка Вања, која постојано не изненадува со прекрасни рецепти како со неколку модри патлиџани да направите супер вкусна салата.
| | веќе видена

Не се знае точно на чија кујна припаѓа овој сос. Некаде пишува дека е тоа француски специјалитет, некаде дека е шпански или италијански. Чиј и да е, се користи на целиот Медитеран, па може слободно да се каже дека е медитерански специјалитет. Но и кај нас се прави многу сличен сос. Тоа е она охридско макало кое е бело и веројатно се подготвува со белка од јајце.Самото име, ајоли (на француски аïoli), говори за него. Аïoli или all-i-oli значи лук и маслиново масло. Според првата варијанта, овој сос се состоел само од маслиново масло, лук и сол. Меѓутоа, денес се среќаваат голем број варијанти на овој сос, но секаде основата е токму лукот, маслото, сок од лимон и солта. Во голем број рецепти додаваат и жолчка или белка, а може да се додаде сенф, дури некаде прочитав се додава леб натопен во млеко. Како и да е, прекрасен сос, што е многу важно лесно се прави, а се служи со риба, морски плодови, месо, но одличен е и намачкан на потпечено парче леб. Она што е многу важно, не само што е вкусен туку е и многу ...
| | веќе видена

Бриошите се прават на ист начин како и лебот, но нивната текстура повеќе потсетува на пециво, токму поради тоа што се правата со јајца, путер и млеко кои им даваат побогат вкус. Станува збор за познат француски специјалитет, кој импресионира и со својот изглед и вкус.
| | веќе видена

Уште едно слатко задоволство за оние кои не можат без десерт. Алва направена од гриз која се топи во уста. Мјамиииии!
| | веќе видена

Зарем има поубав роденденски подарок од чоколадна торта направена со многу љубов. Валентина Крстевска оваа торта ја подготви специјално за педесетиот роденден на својот сопруг. Вања се надева дека тортава ќе им се допадне на сите љубители на темните чоколади. Ние во тоа сме сигурни
| | веќе видена

Ако на нешто не може да одолееме, тоа е на домашни пити и кифлички. Секогаш има тепачка којда земе парче плус. Особено кога има питички со блитва кои просто ги обожуваме. Пробајте ги и вие и ќе се уверите во нивниот феноменален вкус.
| | веќе видена

Пилешко за ручек-права класика. Но, зошто малку да не експериментирате и да му дадете посебен шмек и вкус на вашиот семеен оброк. Еве една идеја за подготовка на пилешко полнето со спанаќ. Здраво и сочно ручече без мана.
| | веќе видена

Уште еден одличен рецепт со бабури, во овој случај полнети со печурки и додаток сланина. Супер брз и вкусен оброк идеален за целото семејство. Добар апетит.
| | веќе видена

“Виталиа процени дека е вистинско време на своите потрошувачи да им понуди протеинска иновација, формулирана од здрави и природни ингридиенти, која ќе допринесе за зголемување на физичките перформанси. Нашите потрошувачи се секогаш во центарот на вниманието, а новата здрава SPORT протеинска линија на Виталиа е поддршка во нивната определба на најздрав начин да ги постигнат посакуваните врвни резултати, изјави г-ѓа Искра Ветаџокоска Муцунска, ко-сопственик на Виталиа. Истражувањата покажуваат дека бројот на физичко-активните лица кои размислуваат во насока на менаџирање на својата тежина секојдневно се зголемува. Истовремено се зголемува и свесноста за здрави прехранбени навики кое наметнува потреба од наменски здрави продукти за надополнување на енергијата кои се нутритивно богати и кои ги следат трендовите во исхраната.Диеталните влакна и протеините се потврдени состојки во креирањето на ситост и градењето на мускулна маса. Токму затоа Виталиа ја создаде новата линија Sport Bar и Sport muesli – ...
сите 25 | | | веќе видена

Нема потреба да се објаснува дека рибата е одличен извор на високо квалитетни протеини, незаситени масти, железо, калиум, фосфор, витамини…. Затоа дозволете си високо квалитетно ручече од морска храна во комбинација со сос од домати.
сите 12 | | | веќе видена

Освежете се со домашно сладоледче кое ќе го направите за десет минути. Ние решивме да употребиме вишни, но вие имате слобода на избор да искоритите било кој тип на ситно сезонско овошје. Пробајте го овој рецепт, верувајте простор за грешка нема. Уживајте
сите 2 | | | веќе видена

Кога е во прашање подготовката на тестенини секогаш експериментирам, бидејќи можат да се припремат со било што и било како. Одамна немам употребено кари зачин, па затоа решив денес да го искористам во комбинација со пилешко и зеленчук.
| | веќе видена

next