Кога лешниците се составен дел од нашето разновидно мени, се очекува да ги искористиме нивните здравствени придобивки. Меѓу нив се намалување на телесната ...
Кисело, слатко, солено, горчливо и луто се петте основни вкусови на кинеската кујна, па затоа најпопуларната мешавина на зачини во Кина е онаа со петте зачини ...
Младоста, знаењето и ентузијазмот се очигледно добитна комбинација од која можат да се родат сосема неверојатни идеи и потфати. Ова е едно од нив… Две девојки ...
Уште го памтам советот на мајка ми која секогаш кога ќе кажев дека ми се јаде лук, ама не сакам да смрдам кога ќе одам некаде, ми велеше: Изеди едно јаболко! И ...
Комбухата е веќе некое време позната како фантастичен сојузник на нашите црева. Сепак, не е познато дали комбухата воопшто може да испорача доволно микрофлора ...
Неверојатни 25% од 18 милиони случаи на рак во САД би можеле да се спречат со подобрување на исхраната, покажало истражувањето на Харвард Т.Х. Чан Школата за ...
Властите во шпанска Андалузија пресудиле дека рестораните имаат законско право да наплаќаат дополнително за маси на сонце или сенка, под услов гостите да бидат ...
Иако многу фактори можат да влијаат на нивото на холестерол, а некои се целосно надвор од наша контрола (како на пример генетиката), нашата исхрана може да има ...
Златната паста од куркума е вистински еликсир за нашето тело бидејќи нуди безброј здравствени придобивки и кулинарски можности како дел од здравата исхрана. Во ...
Коренот од целер е малку занемарен коренест зеленчук. Најчесто се користи во бистрите супи или во чорбите како зачин, но всушност може да биде ѕвезда на ...
Овој рецепт го направи нашата читателка Марина Луетиќ која од неодамна е фрлена во потрага по здрави рецепти и секогаш ги наоѓа и ги испробува оние ...
Не е скопјанец, ама поради него Скопје е побогато за еден од најзначајните настани кој се чека со нетрпение секоја година. Станува збор за Скопскиот вински ...
Ова е уште еден од рецептите за оние вкусни работи што ги пробавме кај нашата сликарка Симонида Филипова Китановска, која е исто толку вешта во кујната, колку ...
Helicobacter pylori е бактерија со спирална форма која живее во желудникот и дванаесетпалечното црево. Желудочниот сок содржи дигестивни ензими и концентрирана ...
Дали некогаш сте се запрашале како конзервираното овошје како ананас, праски, јаболка или кој било друг компот е добар избор за вашето здравје? Овде можете да ...
Зелката потекнува од западниот брег на Средоземното Море, како и од брегот на Атлантскиот Океан. Се одгледува повеќе од 4.000 години, a во древниот Египет му ...
Денес излезе од печат книгата „Дома“ на нашата Спасиа Динковски , девојката која во последните четири години доживеа речиси филмски успех и стана славна речиси ...
Тригонелинот е ендоген метаболит и кај жените и кај мажите, а се произведува во цревата поради дејството на микробиомот. Природни извори на ова соединение се ...
Овој колач е најубав кога ќе се послужи веднаш откако малку ќе се олади, па затоа е најдобро да не го правите пред да дојдат гостите, туку да ги оставите да се ...
Повеќето од нас доживеале денови кога ни недостасува продуктивност. Непишано правило е дека вакви денови се случуваат во оние периоди кога нашата ефикасност ...