Инспекторите уништиле 10 тони расипана храна

Во Агенцијата за храна и ветеринарство лани пристигнале 190 поплаки од потрошувачи кои пријавиле дека им е продадено расипано месо, храна со туѓо тело во неа, неисправно декларирани или производи со истечен рок, неквалитетен мед, сомнителни јајца од пазар, а дел се пожалиле дека добиле труење од храна во угостителски објект
Близу 10 тони храна уништила лани Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) по пријави на граѓани кои ја купиле и забележале дека со неа нешто не е во ред. Свеста на потрошувачите се подига, па тие не се воздржуваат да пријават кај надлежните не само кога ќе купат расипан прехранбен производ или кога во него ќе најдат туѓо тело, туку и кога декларацијата им е сомнителна, па и кога ќе се почувствуваат измамени од производителот или трговецот. Реакциите се упатуваат до Организацијата на потрошувачи на Македонија, до Одделението за заштита на потрошувачите во АХВ и до Пазарниот инспекторат, а според искуството на АХВ, поголем дел од забелешките на потрошувачите се оправдани.
Од Одделението за заштита на потрошувачите при АХВ информираат дека од почетокот на минатата година до ноември кај нив се поднесени 190 претставки. Од нив повеќе од половината, или 67% биле основани, односно контролите што ги направиле надлежните покажале дека поплаките на граѓаните имале основа. - Поднесените претставки од граѓаните во овој временски период, кога станува збор за храна од неживотинско потекло, во најголем дел се однесуваат на означување, односно декларирање на производите, на изминат рок на употреба, на присуство на контаминенти и туѓи тела во храната и на измама и заблуда на потрошувачот. Кога станува збор за поднесените претставки за храна од животинско потекло, наводите во нив во најголем дел се однесуваат на органолептички изменети својства, односно на мирис, боја и вкус на месо и преработки од месо и мелено месо, риба, млеко и преработки од млеко, на продажба на консумни јајца на пазарите и на безбедноста и квалитетот на медот - велат во АХВ.
Оттаму информираат и дека граѓани им се јавувале и за храната која ја јаделе во угостителските објекти. Најчесто поднесените претставки во тој дел се однесувале на сомнеж за труење со храна.
Како резултат на контролите на инспекциските служби на АХВ по пријавите на граѓаните кои биле основани, на буниште лани завршиле вкупно 9.720 килограми небезбедна храна. Исто така, осум субјекти заработиле прекршочни пријави, а исто толку фирми кои продавале или сервирале неисправна храна морале да платат глоба. Постапувајќи по сите 190 претставки на граѓаните инспекторите донеле 56 решенија и извршиле и 39 едукации.
(С.Ву.)

Во Агенцијата за храна и ветеринарство лани пристигнале 190 поплаки од потрошувачи кои пријавиле дека им е продадено расипано месо, храна со туѓо тело...