Најубави цитати за жените

Не се согласувале сите дека жените се прекрасни суштества. Пред се’ затоа што ги излудувале или дека не можеле да ги разберат. Но сите тие на крајот, сепак, се согласиле дека жените треба да се обожаваат...
Еве што рекле за жените некои од најголемите имиња во светот низ вековите...
“Не ми пречи што живеам во машки свет се’ додека во него можам да бидам жена“ – Мерлин Монро
“Жената стои, како капија, на излезот и на влезот во овој свет“ – Иво Андриќ
“За мажи без жени нема не постои рај ниту на небото ниту на земјата. Без жените не би имало Сонце, Месечина, земјоделство, ниту оган“ – арапска проговорка
“Женската посветеност е нивна најголема убавина“ – африканска поговорка
“Ако ве победува жена во тенис, сменете го спортот. Ако ве победува во бокс, сменете ја жената“ – Мохамед Али
“Жена е некој кој вриска кога ќе види глушец, а со насмевка гледа во волк“ – Шиам Капур
“Во љубовта, како и во војната,правото секогаш е на страната на посилниот. И затоа жената која ја сакаме секогаш ќе биде во право“ – Алфред де Мусет
“Жената треба да биде две работи – отмена и прекрасна“ – Коко Шанел
“Жената настанала од машкото ребро, а не од неговите стопала за да се гази по неа... Не од неговата глава за да се владее со неа, туку од колкот за да му биде еднаква... Под рацете за да биде заштитена и покрај срцето за да биде сакана“ – Талмуд
“Жената е единственото суштество кое може да плаче и да се смее за иста работа, а често пати и во исто време“ – Жан Баптист Молиер
“Среќни девојки се оние најубавите“ – Одри Хепберн
“Силата на жената произлегува од факт што ни психологијата не може да го објасни. Мажите може да се анализираат, а жените...само да се обожаваат“ – Оскар Вајлд
“Слабост , името ти е жена“ – Вилијам Шекспир.
“Со жена се расправа срцето, не умот“ – Метју Арнолд
“Таа. Тое е прво лице еднина. Тоа е заменка што ништо не може да ја замени“ – Ѓорѓе Балашевиќ
“Убавината на жената е во нејзините очи оти тие се врата на нејзиното срце, место каде љубовта живее“ – Одри Хепберн
“Кога очите на жената се замаглени од солзи, тогаш мажот е тој што не гледа јасно“ – Мишел Торниер
“Што е подобро од мудроста? Жената. А што е подобро од добра жена? Ништо“ - Џефри Чосер

Не се согласувале сите дека жените се прекрасни суштества. Пред се’ затоа што ги излудувале или дека не можеле да ги разберат. Но сите тие на крајот, ...