• Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 20:00:00 , 20 Мај, 2017 до 23:00:00 , 20 Мај, 2017
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet
 • 69 доаѓаат, 260 можеби
 • Настанот е завршен
 • \\\ English bellow \\\ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО - Петар Илич ЧајковскиБалетОркестар на Државната опера во Пловдив (Бугарија)Солисти и балетскиот ансамбл на Македонска опера и балетБисера Чадловска - диригент, Виктор Јаременко (Украина) - кореографија, Тања Вујисиќ-Тодоровска - Главен репетитор и педагог, Андреј Злобин (Украина) - сценографија, Гана Ипатиева (Украина) - костимографија, Милчо Александров - светло дизајнНастапуваат: Марија Кичевска-Шокаровска, Бобан Ковачевски, Дојчин ДочевОпстојувајќи на сцената повеќе од 130 години, „Лебедово езеро“ е без сомнение најголемото балетско дело на сите времиња. Успехот на балетот во најголема мера се должи на прекрасната музика на Петар Илич Чајковски што претставува едно од најголемите уметнички остварувања во историјата. Чајковски балетот го завршил во 1876 година за Бољшој театарот од Москва. Во кореографија на Јулиус Рајзингер, делото премиерно е изведено на 22 февруари 1877 година. Без намера да направи реформа во балетската музика, Чајковски се оддал на пишување на „Лебедово езеро“ третирајќи го балетот како уметничка форма достојна за имагинативна музичка содржина. Во оваа продукција, солистите и балетскиот ансамбл на МОБ ќе настапат придружени од Симфонискиот оркестар на Пловдив. Основан во 1945 година, корените на овој реномиран бугарски ансамбл лежат во 100-годишната традиција на оркестарска музика во Пловдив како еден од најголемите културни центри во Бугарија и Европа. Оркестарот изведува широк репертоар на симфониска и оперска музика, а со него на сцената продефилирале најзначајните европски и светски солисти и диригенти. Симфонискиот оркестар на Пловдив својот престижен статус го има стекнато со бројните реализирани концерти, турнеи и гостувања во Европа и САД и со многуте реализирани снимки. \\\SWAN LAKE - Pyotr Ilyich TchaikovskyBalletThe Orchestra of State Opera of Plovdiv (Bulgaria)Soloists and Ballet ensemble of Macedonian Opera and BalletBisera Chadlovska - conductor, Viktor Yaremenko (Ukraine) - choreography, Tanja Vujisikj-Todorovska - Principal repetitour and pedagogue, Andrei Zlobin (Ukraine) - set designer, Gana Ipatieva (Ukraine) - costume designer, Milcho Aleksandrov - light designerCast: Marija Kichevska Shokarovska, Boban Kovachevski, Doychin Dochev“Swan Lake” is undoubtedly the greatest ballet of all times. It has endured for more than 130 years, largely due to Peter Ilyich Tchaikovsky’s score which is considered by many one of the greatest achievements in music history. He composed it between August of 1875, and March of 1876, and produced it for Moscow’s Bolshoi Theater with choreography by Julius Reisinger on February 20, 1877. Without actually setting out to 'reform' ballet music, Tchaikovsky seems to have gone about his task as primarily a musical conception, treating the medium of ballet as worthy of a stronger and more imaginative musical element. In this stage performance, the soloists and ballet ensemble of MOB are joined by the renowned Symphonic Orchestra of Plovdiv. The orchestra was established in 1945, but its roots lie on 100-year-old tradition for orchestra music in Plovdiv, a big cultural centre in Bulgaria and Europe.. The orchestra performs a wide repertoire of symphonic and opera music. A huge number of renowned musicians, conductors and soloists have performed with it over the years. The orchestra has gained its huge prestige with a lot of successful concerts, tours and guest-performances in Europe and the USA and a significant number of recordings.

  Настани во близина (1км)

  Reborn Pop-up Shop Vol. 2

  Постер дизајн Bisera Krckovska Музика: DJ Drazi Drags b2b Strajk Oficijalen Profil // Овој петок (26.05.2017) во BackYard со почеток во 17.00 часот ќе се ...
 • BackYard Lounge Bar & Kids Area, Skopje
 • 17:00:00 , 01 Јун, 2017 до 20:00:00 , 01 Јун, 2017
 • Reborn
 • 239 доаѓаат, 339 можеби
 • Промоција на “Facizam 4“ од Tonyo San & King Fizze

  Промоција на четвртото продолжение на култниот стрип “Facizam“ од авторите Антонио Арангеловиќ и Филип Алексовски во фоајето на“Фросина“, промотивна цена на ...
 • МКЦ, Skopje
 • 20:00:00 , 30 Мај, 2017 до 23:00:00 , 30 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • Legijata
 • 162 доаѓаат, 236 можеби
 • Ѓурологија во Скопје

  НАЈГЛЕДАНИОТ СТЕНД-АП ПРОЕКТ НА БАЛКАНОТ „ЃУРОЛОГИЈА“, ДОАЃА ВО СКОПЈЕ! Почитувани, После Chippendales, Авалон Продукција со задоволство Ви го најавува ...
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 21:00:00 , 05 Јун, 2017 до 23:00:00 , 06 Јун, 2017
 • купете билети овде
 • Avalon Produkcija
 • 74 доаѓаат, 251 можеби
 • Трибина: R’n’R-от како soundtrack за новото Мин. за Култура

  Трибина: Rock’n’Roll-от како soundtrack за новото Министерство за Култура на Р. Македонија Понеделник, 05.06.2017 - Младински Културен Центар, Џебно Кино ...
 • МКЦ, Skopje
 • 17:00:00 , 05 Јун, 2017 до 19:00:00 , 05 Јун, 2017
 • Македонска РОК Енциклопедија - Фотографии
 • 95 доаѓаат, 175 можеби
 • ВИДЕО ИГРА

  Диригент: Тимоти Редмонд (Велика Британија) Програма: Музика од најпознатите видео игри, меѓу кои и од: Final Fantasy, Legend of Zelda, Super Mario, Angry ...
 • Makedonska Filharmonija, Skopje
 • 20:00:00 , 01 Јун, 2017 до 23:00:00 , 01 Јун, 2017
 • Makedonska Filharmonija
 • 84 доаѓаат, 179 можеби
 • Аида - Џузепе Верди \\\ Aida - Giuseppe Verdi

  \\\ English bellow \\\ АИДА - Џузепе Верди Опера Оркестар, хор и балетскиот ансамбл на Македонска опера и балет Турска државна опера (Истанбул, Турција) Вања ...
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 20:00:00 , 31 Мај, 2017 до 23:00:00 , 31 Мај, 2017
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet
 • 54 доаѓаат, 150 можеби