• Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје, Skopje
 • 10:00:00 , 01 Апр, 2017 до 16:30:00 , 01 Апр, 2017
 • Како си ми?
 • 137 доаѓаат, 230 можеби
 • Настанот е завршен
 • Со задоволство ве покануваме на третото издание на студентската конференција „Како си ми?“ што ќе се одржи на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“.На конференцијата излагачи ќе бидат наши колеги, и тоа не само од Филолошкиот, туку и од други факултети, кои ќе ги претставуваат своите теми од повеќе области на филологијата.Идејата е со оваа конференција да го поттикнеме интересот кај студентите за истражувачка работа, јавна презентација и дискусија на темите што нѐ интересираат за време на нашите студии.Сите се добредојдени да присуствуваат на конференцијата, да им дадат поддршка на излагачите и да се вклучат во интересните дискусии.__________________________________Целосната програма заедно со сите апстракти може да ја погледнете тука: http://tinyurl.com/jnvqtuh__________________________________РАСПОРЕД:10:00 - 10:30 - Отворање на конференцијата и промоција на зборникот на трудови од првите две конференции Како си ми? (2015 и 2016)10:30 - 11:45 - Прва сесија излагања1. Исток Улчар - Трите македонски препева на Гинзберговиот „Виј“2. Мартина Јанеска - „Хаклбери Фин“ - расистичка или не?3. Александра Лазороска и Ајнур Касо - Пророчките способности на детските ликови во „Девет приказни“ на Џ. Д. Селинџер 4. Фросина Крушкаровска - Женското тело во „Приказната на робинката“ од Маргарет Атвуд 5. Моника Стојановска - Одново раѓање преку пишувањето: Женското писмо во романот „Жена“ од Сибила Алерамо11:45 - 12:00 - Пауза12:00 - 13:00 - Втора сесија излагања1. Христина Видевска и Елена Стојковска - Јазичното влијание од српскиот јазик во лексиката и синтаксата на македонскиот јазик2. Мимоза Целевска - Перцепцијата и трансфонемизацијата на англискиот вокал /ə/ од страна на македонските изучувачи на англискиот јазик3. Александра Стеваноска - Дали модерната технологија може да го замени живиот преведувач?4. Лилјана Белакапоска – Очекувани проблеми со планирањето на наставата при првото вработување на студентите по англиски јазик13:00 - 14:00 - Пауза за ручек14:00 - 14:45 - Трета сесија излагања1. Методи Ефремов - Употребата на „извини“- теоретски и практични употреби во секојдневната јазична комуникација2. Ангел Димитриевски - Употреба на креативни зборовни конструкции во медиумите како чекор кон инклузија на лицата со попреченост3. Дејан Пејовски - Неколку збора за електротехниката во разговорниот јазик14:45 - 15:00 - Пауза15:00 - 16:00 - Четврта сесија излагања1. Викторија Блажеска - Erlkönig: царот на вилите од Гете до Рамштајн2. Марија Воданова и Марија Ангеловска - Метаморфозата на Шекспир во музика и филм3. Мања Величковска - Уметничките постапки и очудената семантика на домот во поезијата на Методиј Златанов („Tenebrae“, 2016) и Лидија Димковска („Црно на бело“, 2016)4. Ведран Диздаревиќ - Теоријата на романот во есеистиката на Милан Кундера16:00 - 16:15 - Затворање на конференцијата

  Настани во близина (1км)

  Career Launch 2.0 - саем за кариера

  72 работни позиции, 23 компании и 7 говорници кои ќе те натераат да започнеш нова кариера. 👩‍🚀 👔 CareerLaunch е саем за кариера во иновативни македонски tech ...
 • Nacionalna i Univerzitetska biblioteka "Sv. Kliment Ohridski" - Skopje
 • 14:00:00 , 05 Мај, 2017 до 19:00:00 , 06 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • CareerLaunch
 • 204 доаѓаат, 318 можеби
 • Како до заработка со цртање чудовишта како фриленсер

  Михајло Димитриевски – Тхе Мичо, еден од најистакнатите илустратори во Македонија кого најдобро го познаваме по Еднооки, Чунга Лунга и кучето Петко, ќе ги ...
 • Nacionalna i Univerzitetska biblioteka "Sv. Kliment Ohridski" - Skopje
 • 18:40:00 , 05 Мај, 2017 до 19:00:00 , 05 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • CareerLaunch
 • 63 доаѓаат, 151 можеби
 • Обука за Gamification: Моќта на гемификацијата во маркетингот

  GABE ZICHERMANN (San Francisco) - таткото на гемификацијата ќе ја одржи првата обука за гемификација во Македонија на 4ти мај во City Hall Скопје на тема "The ...
 • City Hall CENTER, Skopje
 • 17:45:00 , 04 Мај, 2017 до 20:00:00 , 04 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • Grouper.mk
 • 44 доаѓаат, 111 можеби
 • Како до квалитетна кариера со работа во македонски стартап

  Практични совети од Глигор Дачевски кој дел од вработените ги има наградено со 20 проценти удел од компанијата. Глигор Дачевски, сериски претприемач, ...
 • Nacionalna i Univerzitetska biblioteka "Sv. Kliment Ohridski" - Skopje
 • 15:40:00 , 05 Мај, 2017 до 16:00:00 , 05 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • CareerLaunch
 • 20 доаѓаат, 55 можеби
 • Зошто ја оставив кариерата во САД за да станам претприемач во МК

  По повеќе од 13 години поминати во САД, Димитар Попов се врати во Македонија со амбициозна мисија да се бори со одливот на мозоци преку создавање на проекти ...
 • Nacionalna i Univerzitetska biblioteka "Sv. Kliment Ohridski" - Skopje
 • 14:30:00 , 05 Мај, 2017 до 14:50:00 , 05 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • CareerLaunch
 • 19 доаѓаат, 49 можеби
 • „Господар или слуга, можам ли да бирам?”

  Менталитетот, пречките, мотивацијата, примерите на патот да се биде господар на својата професионална судбина. Калина Зографска ќе зборува за што значи да се ...
 • Nacionalna i Univerzitetska biblioteka "Sv. Kliment Ohridski" - Skopje
 • 16:00:00 , 05 Мај, 2017 до 16:20:00 , 05 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • CareerLaunch
 • 29 доаѓаат, 40 можеби
 • Од струмички чушки и френки до 1 милион долари

  Колкава е веројатноста човек роден во скромно земјоделско семејство од Струмичко село со покрив над глава кој капе образуван во евтин факултет да изгради ...
 • Nacionalna i Univerzitetska biblioteka "Sv. Kliment Ohridski" - Skopje
 • 18:20:00 , 05 Мај, 2017 до 18:40:00 , 05 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • CareerLaunch
 • 26 доаѓаат, 40 можеби
 • Комуницирај јасно, решавај конфликти разумно и свесно!

  #Комуницирај јасно и директно, решавај #конфликти разумно и свесно! Обуките се наменети за: 🔸 вработени кои сакаат да ја подобрат релацијата со надредените, ...