• Младински Културен Центар, Skopje
 • 20:00:00 , 20 Мај, 2017 до 21:30:00 , 20 Мај, 2017
 • MOT theatre festival
 • 73 доаѓаат, 181 можеби
 • Настанот е завршен
 • Прво па женско #5 & МОТ+ЦРВЕНА ЉУБОВ БИТЕФ (Белград, Србија)Режија и драматизација: Олга ДимитријевиќИзведувачи: Владимир Алексиќ, Јелена Илиќ, Милица Стефановиќ и Ана ЌурчинМузика: Ана Ќурчинвлез: 250 ден. Билети на билетарницата во МКЦ---Претставата „Црвена љубов“ е создадена по мотивите од романот „Слободна љубов“, на руската писателка и револуционерка, Александра Колонтај. Се занимава со револуционерната идеја за љубовта, со други зборови, ги доведува во прашање патријархалните и капиталистичките општествени механизми што ги обликувале денешните љубовни односи и ги произвеле нивните, сѐ уште актуелни, општествени форми.Приказната го следи љубовниот, политичкиот и општествениот живот на Василиса и Владимир, кои се запознале за време на револуцијата, како убедени идеалисти. Пет години подоцна, Василиса и натаму останува верна на своите идеали, додека Владимир, доаѓајќи до позицијата директор и присвојувајќи ги сите привилегии што таа ги носи со себе, ги изневерува, колку нивната заедничка политика, толку и љубовната врска.Денес, додека зборуваме за алтернативите на капитализмот, и за тоа како да мислиме за нив и како да ги реализираме, делото на Александра Колонтај станува повторно актуелно по прашање на политиката на секојдневниот живот на сите нивоа, од економски до емотивен. Ако револуцијата подразбира радикални промени на постоечките општествени односи на моќта и капиталот во име на еднаквоста, општествените добра и заедништво, тогаш таа мора да се случи и внатре во основната единица на капиталистичкото општество, во приватната сфера, чие јадро е патријархалното семејство. Накратко, патријархат, буржоаски брак и хетеронормативно семејство не се компатибилни со поправеден свет. Затоа е неопходно да се инсистира на надминување на репродукцијата на родовите и сексуалните стереотипи, да се смисли револуција што ќе ги побие сите тие утврдени ограничувања на слободата и на љубовта. Според Александра Колонтај, љубовта во основа е општествена емоција, а не приватна работа. Љубовта поседува обединувачки елемент, кој има вредност и значење за целокупното револуционерно општество.Во својот политички труд Алекандра Колонтај се залагала за социјална и економска еманципација на жената. Придонела за развој на социјалната заштита на децата и моделот за колективна грижа за деца, реформи во бракот и законот за сопственост, за ослободување на жената од изолацијата во домаќинството за да учествуваат во колективизација на работата во домаќинствата и артикулација на теоријата на сексуалноста за ново општество. Верувала во еманципаторскиот потенцијал на некомерцијалните и непосесивните односи меѓу слободните индивидуи непотиснати од економската зависност. Верувала во силата на љубовната солидарност заснована на другарство и еднаквост. Поставувајќи го нејзиниот роман на сцена, авторскиот тим што стои зад претставата ја следи црвената нишка на љубовта, која нѐ води во општествена имагинација на (не)возможниот секојдневен и слободен општествен живот.---Извршна продукција: Драгана Јововиќ и Јована ЈањиќВидео: Деана ПетровиќГрафички дизајн: Катарина ПоповиќФотографија: Марија РадосављевиќПродукција: uz)bu))na))) и Битеф театар---* Фестивалот за феминистичка култура и акција „Прво па женско“ е поддржан од Европската Унија и од FRIDA Young Feminist Fund. Содржината на фестивалот е одговорност единствено на “Тиииит! Инк. - Скопје” и на ниеден начин не може да се смета дека ги одразува ставовите на Европската Унија

  Настани во близина (1км)

  Reborn Pop-up Shop Vol. 2

  Постер дизајн Bisera Krckovska Музика: DJ Drazi Drags b2b Strajk Oficijalen Profil // Овој петок (26.05.2017) во BackYard со почеток во 17.00 часот ќе се ...
 • BackYard Lounge Bar & Kids Area, Skopje
 • 17:00:00 , 01 Јун, 2017 до 20:00:00 , 01 Јун, 2017
 • Reborn
 • 239 доаѓаат, 339 можеби
 • Промоција на “Facizam 4“ од Tonyo San & King Fizze

  Промоција на четвртото продолжение на култниот стрип “Facizam“ од авторите Антонио Арангеловиќ и Филип Алексовски во фоајето на“Фросина“, промотивна цена на ...
 • МКЦ, Skopje
 • 20:00:00 , 30 Мај, 2017 до 23:00:00 , 30 Мај, 2017
 • купете билети овде
 • Legijata
 • 162 доаѓаат, 236 можеби
 • Ѓурологија во Скопје

  НАЈГЛЕДАНИОТ СТЕНД-АП ПРОЕКТ НА БАЛКАНОТ „ЃУРОЛОГИЈА“, ДОАЃА ВО СКОПЈЕ! Почитувани, После Chippendales, Авалон Продукција со задоволство Ви го најавува ...
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 21:00:00 , 05 Јун, 2017 до 23:00:00 , 06 Јун, 2017
 • купете билети овде
 • Avalon Produkcija
 • 74 доаѓаат, 251 можеби
 • Трибина: R’n’R-от како soundtrack за новото Мин. за Култура

  Трибина: Rock’n’Roll-от како soundtrack за новото Министерство за Култура на Р. Македонија Понеделник, 05.06.2017 - Младински Културен Центар, Џебно Кино ...
 • МКЦ, Skopje
 • 17:00:00 , 05 Јун, 2017 до 19:00:00 , 05 Јун, 2017
 • Македонска РОК Енциклопедија - Фотографии
 • 95 доаѓаат, 175 можеби
 • ВИДЕО ИГРА

  Диригент: Тимоти Редмонд (Велика Британија) Програма: Музика од најпознатите видео игри, меѓу кои и од: Final Fantasy, Legend of Zelda, Super Mario, Angry ...
 • Makedonska Filharmonija, Skopje
 • 20:00:00 , 01 Јун, 2017 до 23:00:00 , 01 Јун, 2017
 • Makedonska Filharmonija
 • 84 доаѓаат, 179 можеби
 • Аида - Џузепе Верди \\\ Aida - Giuseppe Verdi

  \\\ English bellow \\\ АИДА - Џузепе Верди Опера Оркестар, хор и балетскиот ансамбл на Македонска опера и балет Турска државна опера (Истанбул, Турција) Вања ...
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 20:00:00 , 31 Мај, 2017 до 23:00:00 , 31 Мај, 2017
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet
 • 54 доаѓаат, 150 можеби