• Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 20:00:00 , 26 Мај, 2017 до 23:00:00 , 26 Мај, 2017
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet
 • 45 доаѓаат, 191 можеби
 • Настанот е завршен
 • \\\ English bellow \\\КЛЕОПАТРАБалетСолисти, балетски ансамбл, оркестар и хор на Македонска опера и балетБисера Чадловска - диригент, Василиј Медведев (Русија) - кореограф, Нерија Голдберг (Литванија) - музика, Павол Јураш (Словачка) - сценографија/костимографија, Јана Темиз – либрето, Милчо Александров - светло дизајнГлавни улоги: Александра Мијалкова, Васил Чичијашвили (Грузија), Бобан Ковачевски, Марија Кичевска-Шокаровска, Мими Поп Алексова Атанасовска, Дојчин Дочев (Бугарија)Светската балетска уметност познава бројни примери на дела инспирирани од креациите на славни танчери. „Клеопатра“ на реномираниот кореограф Василиј Медведев е грандиозна постановка, разнобојно дело што во многу аспекти ги надминува рамките на класичниот балет. Инспирирано од примадоната на балетската сцена Александра Мијалкова, „Клеопатра“ е дело за последната царица на Египет, наследничката на Александар Македонски, легендарната таинствена освојувачка на срцата што од дамнина ги воодушевува поетите, композиторите, уметниците и режисерите. „Клеопатра“ е силен одраз на индивидуалниот танцов набој на Мијалкова, улога со која нашата примабалерина испишува уште една страница во историјата на балетската уметност, историја што говори за многубројни нејзини успеси, за колоритни и впечатливи изведби, за емоционална и духовна посветеност на публиката. Македонската публика има уникатна можност да го погледне балетот кој сѐ уште не е поставен во ниеден друг театар во светот, да се насладува на мајсторството и талентот на Александра Мијалкова и да помине незаборавна вечер во магичниот свет на Римската Империја и танцовите чудеса на антички Египет. \\\CLEOPATRABalletSoloists, Ballet ensemble, Orchestra and Choir of Macedonian Opera and BalletBisera Chadlovska - conductor, Vasily Medvedev (Russia) - choreographer, Neria Goldberg (Lithuania) - music, Pavol Juras (Slovakia) - Set designer / Costume designer, Yana Temiz (Turkey) - libretto, Milcho Aleksandrov - light designerCast: Aleksandra Mijalkova, Vasil Chichiashvili (Georgia), Boban Kovachevski, Marija Kichevska-Shokarovska, Mimi Pop Aleksova Atanasovska, Doychin Dochev (Bulgaria)There have been numerous examples in history where ballets were inspired and created for prominent dancers. “Cleopatra” by world renowned choreographer Vasily Medvedev is a spectacular work which in many aspects goes beyond the frames of classical ballet. Inspired by the Macedonian primadona Aleksandra Mijalkova, “Cleopatra” is a work about the last queen of Egypt, the successor of Alexandar the Great, the legendary conqueror of hearts, who has for centuries inspired poets, composers, artists and directors. “Cleopatra” represents a reflection of Mijalkova’s individual artistic “charge”, a role that marks a new page in the history of Macedonian ballet art, a history that speaks of her numerous successes, colorful and impressive performances and emotional and spiritual commitment to the audience. The Macedonian audience has an unique opportunity to see a ballet which has not yet been staged in any theatre of the world, be delighted by the artistry and talent of Aleksandra Mijalkova and spend a memorable evening in the magic world of the Roman Empire and the dance wonders of Ancient Egypt.

  Настани во близина (1км)

  Љубовен базар No.23

  Обично овој дел од годината паузираме со базари, поради летните одмори ама овој пат се преброивме, сите сме тука и расположени и разработени и спремни да ви ги ...
 • Кафе Бар Љубов, Skopje
 • 17:00:00 , 20 Јул, 2017 до 23:45:00 , 20 Јул, 2017
 • Кафе Бар Љубов
 • 106 доаѓаат, 249 можеби
 • Transcendence Treatment во Kapan An

  Сонична хипноза која ги надминува етаблираните жанровски граници и води до срцето на психоделијата. Mizuki /Stereohemia/ https://soundcloud.com/bastetdani ...
 • Kapan Han, Skopje
 • 23:59:00 , 21 Јул, 2017 до 05:00:00 , 22 Јул, 2017
 • Maggie Popova
 • 20 доаѓаат, 49 можеби
 • Rapha Women’s 100 - Skopje

  Ајде заедно да извозиме 100км. Во Недела, на 23ти Јули, да се придружиме на глобалниот настан "Rapha Women's 100" чија цел е да инспирира илјадници жени околу ...
 • Skopje
 • 07:30:00 , 23 Јул, 2017 до 16:00:00 , 23 Јул, 2017
 • Tina Nestoroska
 • 19 доаѓаат, 23 можеби
 • BIH / PRT / MKD - Nederland

  Oefenwedstrijd van het Nederlands mannenteam in het Vierlandentoernooi van Skopje. Tegenstanders zijn Bosnië en Herzegovina, Portugal en gastland Macedonië. ...
 • Skopje
 • 20:00:00 , 21 Јул, 2017 до 22:00:00 , 21 Јул, 2017
 • Oranje Basketball
 • 5 доаѓаат, 15 можеби
 • BIH / PRT / MKD - Nederland

  Oefenwedstrijd van het Nederlands mannenteam in het Vierlandentoernooi van Skopje. Tegenstanders zijn Bosnië en Herzegovina, Portugal en gastland Macedonië. ...
 • Skopje
 • 20:00:00 , 23 Јул, 2017 до 22:00:00 , 23 Јул, 2017
 • Oranje Basketball
 • 3 доаѓаат, 7 можеби
 • BIH / PRT / MKD - Nederland

  Oefenwedstrijd van het Nederlands mannenteam in het Vierlandentoernooi van Skopje. Tegenstanders zijn Bosnië en Herzegovina, Portugal en gastland Macedonië. ...
 • Skopje
 • 20:00:00 , 22 Јул, 2017 до 22:00:00 , 22 Јул, 2017
 • Oranje Basketball
 • 2 доаѓаат, 5 можеби