• Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 16:00:00 , 21 Апр, 2017 до 18:00:00 , 23 Апр, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 41 доаѓаат, 120 можеби
 • Настанот е завршен
 • ДПС Трансверзалец од Скопје по 14-ти пат ќе го организира Меморијалниот Марш „Чичко Јосиф Илковски 2017 година„ во чест на нашиот драг пријател и планинар, писател и борец за Македонија како пристојно место за живеење, кој трагично загина бранејки ја убавината на нашата планина Китка- „Јосиф Илковски 1924-2001„ Мото на маршот е заветот на Чичко Јосиф „Човеку-нечовеку, границата твоја е доброто-злото„ Основна цел на маршот е масовно вклучување на граѓаните во планинарството како спорт за своја душа и тело. Искачувањето на Китка ви овозможува прошетка по прекрасните падини за цела фамилија, без оглед на староста и полот. Да почуствувате задоволство на победа, зошто секој кој ќе се искачи на врвот е победник. Маршот е составен од две патеки и тоа: 1. Екстремна патека – Три (3) дневен марш од 21 до 23.04.2017 г. Маршрута: планинарски дом „Чеплес„ -Солунска Глава (2540 м.) -Бегово поле-планинарски дом Караџица - Алдинци - Преслап - планинарски дом Китка - Горно Количани. Патеката е долга 50 км со 2620 м. висинска разлика и се пешачи 19 ч. Зборно место планинарски дом Чеплес на 22.04.2017 во 07 ч. Бројот на учесници е делумно ограничен поради нокевање во планинарските домови Чеплес и Караџица. Исхраната е од ранец. 2. Рекреативна патека - Еднодневна акција на 24.04.2017 г. Маршрута: с.Горно Количани - планинарски дом Китка - с.Горно Количани. Должина на патеката е 8100 м. со висинска разлика од 780 м. и се пешачи 2:30 ч. и 2 ч. за враќање. Зборно место на 23.04.2017 пред ПТТ Железничка станица во 08 часот. Бројот на учесници не е ограничен. Организаторот обезбедува превоз на релација Скопје-Горно Количани-Скопје на 23.04.2017 - цена 150 денари. Карти може да се набават во продавницата пред Судентскиот дом Кузман Јосифовски Питу.Исхрана од ранец, обезбеден чај. Во 13 ч. ќе се положи цвеќе и ке се одржи пригодна беседа за нашиот драг пријател Јосиф Илковски во близина на спомен плочата. oПраво на учество има секој кој се чуствува здрав и способен за ваков предизвик и сака да партиципира во чествувањето за Чичко Јосиф. oПатеката е одбележана со црвен круг и внатре со бела боја или црвена со бела линија, или црвени и жолти знаменца. oОднесување на патеката - секој учесник е должен да ја чува околината од пожар, смет, кршење, загадување - нека листот и понатака зеленее. oОпрема и облека според временската прогноза, обрнете внимание на обувките, треба да се разгазени за да не се добијат плускавци, кабаница за дожд. oПријавување и информации најдоцна до 19.04.2017год. : 070-641-998

  Настани во близина (1км)

  Славниот Фредерик Бегбеде во Скопје

  Фредерик Бегбеде – еден од најпознатите писатели во светот – гостин на ТРИ! Фредерик Бегбеде, еден од најпопуларните претставници на француската и европска ...
 • Public Room, Skopje
 • 19:30:00 , 29 Апр, 2017 до 01:00:00 , 30 Апр, 2017
 • Издавачки центар ТРИ
 • 366 доаѓаат, 572 можеби
 • Промоција на монографијата „Никола Мартиноски до 1945“

  Hастанot ќе се одржи на 5 Maj 2017 год. (петок), во 11 ч. во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица ќе се реализира промоција на ...

  Беловишки Водопад - прво мајска акција

  На 01 Мај 2017 ДПС Трансверзалец- Скопје организира искачување до живописните Беловишки водопади кои се наоѓаат во подножјето на врвовите Ливадица и Пирибег на ...
 • Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 07:00:00 , 01 Мај, 2017 до 17:00:00 , 01 Мај, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 42 доаѓаат, 398 можеби
 • Априлско искачување на Плат

  ДПС ТРАНСВЕРЗАЛЕЦ организира Априлско искачување на врвот Плат на 30 Април 2017 год. Врвот Плат се наоѓа на планината Шар Планина, висок е 2.398 метри ...
 • Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 06:30:00 , 30 Апр, 2017 до 19:00:00 , 30 Апр, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 37 доаѓаат, 262 можеби
 • Мајсторот и Маргарита

  Режисер: ИВАН ПОПОВСКИ Мајсторот — ДЕЈАН ЛИЛИЌ Маргарита — ДРАГАНА КОСТАДИНОВСКА Воланд/Афраниј — НИКОЛА РИСТАНОВСКИ Понтиј Пилат — ЈОРДАН ...
 • Македонски Народен Театар, Skopje
 • 17:00:00 , 29 Апр, 2017 до 22:00:00 , 29 Апр, 2017
 • Македонски Народен Театар
 • 46 доаѓаат, 232 можеби
 • Today It's All About Jazz! // Денес се е џез!

  Деветчасовен целодневен џез хепенинг под отворено небо. На 30 април, по повод Интернационалниот ден на џезот, пред платото на МКЦ со почеток во 12 часот, за ...
 • MKC, Skopje
 • 12:00:00 , 30 Апр, 2017 до 22:00:00 , 30 Апр, 2017
 • Здружение На Џез Музичари и Слободни Уметници
 • 88 доаѓаат, 117 можеби
 • Орле, Вишешница

  ДПС ТРАНСВЕРЗАЛЕЦ организира Априлско искачување на врвот Орле на 30 Април 2017 год. Врвот „Орле“ се наоѓа на планината Вишешница над Тиквешкото Езеро. ...
 • Планинарско Друштво Трансверзалец, Skopje
 • 06:00:00 , 30 Апр, 2017 до 20:00:00 , 30 Апр, 2017
 • Планинарско Друштво Трансверзалец
 • 18 доаѓаат, 144 можеби
 • Rakija Night #2

  Дуња. Кајсија. Мезе. Уживање. Април. Сабота. Отворено небо. Оуштање. Придружи ни се со твоето друштво! ...
 • Public Room, Skopje
 • 21:00:00 , 29 Апр, 2017 до 01:00:00 , 30 Апр, 2017
 • Public Room
 • 17 доаѓаат, 111 можеби